manners street OFFICE FIT-OUT

PYNENBURG & COLLINS ARCHITECTS - WELLINGTON


Following the 2013 Seddon earthquakes, our Dixon Street office was designated as being vulnerable. We required a new office space for our Wellington team, one that was large enough to accommodate our growing number of staff and in premises with high earthquake resilience.

The top level of the Grand Central Tower in Manners Street offered a great opportunity for a new and modern workplace. It met the requirements of height, space, and natural light, and was complemented by 360° views of Wellington Harbour and the city. The floor required a complete refurbishment – one that would enable us to run our architectural practice efficiently, effectively and in a safe environment.

We have kept the space mostly open plan with a central working ‘hub’ – an island bench that is used by our architects, designers, and clients to easily view large-scale drawings, plans, materials, and finishes. A lightbox reception desk sits casually unattended, creating a space in front of the lifts to separate public and private spaces, and offers a comfortable place for our staff members to greet visitors.

Our team members work together in the open-plan environment, exploiting the flexibility to move around easily, communicate, and collaborate. Work areas are aligned to take advantage of the views, while two meeting rooms are 'inboard' to create a natural division between work and support spaces.

A limited materials pallet was used, one that celebrates the existing concrete structure, so that when combined with the new elements it creates a modern aesthetic.